Sposób przygotowania:
Kopytka - tradycyjneKopytka:
Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej (w osolonej wodzie) i następnie przecisnąć je przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mięsa. Można również gorące potłuc tłuczkiem do ziemniaków i pozostawić do ostygnięcia. Ziemniaki zagnieść z mąką i jajkiem. Ciasto przełożyć na blat obsypany mąką pszenną. Podzielić na części i uformować wałki o grubości kciuka. Obtoczyć w mące i poprzecinać na ukośne kawałki. Zagotować wodę z dość sporą ilością soli. Kopytka gotować porcjami około 2-3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po wrzuceniu zamieszać, aby się nie posklejały.
Zaskwarzenie:
Na patelni podsmażyć cebulkę z boczkiem i polać po kopytkach.
Podsmażanie:
Kopytka można zarumienić na patelni.