Sposób przygotowania:
Kopytka w sosie pieczarkowym
PRZYGOTOWANIE KOPYTEK: Ziemniaki obrać i ugotować. Ostudzone przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać jajko i mąkę. Wyrobić ciasto- musi odchodzić od ręki, ale jednocześnie powinno być dosyć luźne. Trzeba uważać z mąką, zbyt duża jej ilość spowoduje, że kopytka będą twarde.Następnie dzielimy ciasto na 4 części i rolujemy wałeczki ( na grubość 2- 3 cm) po czym odcinamy nożem kopytka. Gotujemy je we wrzącej wodzie ok 3-4 minuty od wypłynięcia. PRZYGOTOWANIE SOSU: Pieczarki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na plasterki,posypujemy solą i podsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż puszczą wodę ( ok 5-7 minut). Do tak przygotowanych pieczarek dodajemy śmietanę oraz pieprz. Dusimy 4 minuty i polewamy przygotowane kopytka. Smacznego :)
Netka
Gosia85
:)