Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Kopytka w sosie pieczarkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne danie obiadowe...:)...a kopytka uwielbiam :)

Kopytka w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kopytka w sosie pieczarkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka w sosie pieczarkowym
PRZYGOTOWANIE KOPYTEK: Ziemniaki obrać i ugotować. Ostudzone przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać jajko i mąkę. Wyrobić ciasto- musi odchodzić od ręki, ale jednocześnie powinno być dosyć luźne. Trzeba uważać z mąką, zbyt duża jej ilość spowoduje, że kopytka będą twarde.Następnie dzielimy ciasto na 4 części i rolujemy wałeczki ( na grubość 2- 3 cm) po czym odcinamy nożem kopytka. Gotujemy je we wrzącej wodzie ok 3-4 minuty od wypłynięcia. PRZYGOTOWANIE SOSU: Pieczarki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na plasterki,posypujemy solą i podsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż puszczą wodę ( ok 5-7 minut). Do tak przygotowanych pieczarek dodajemy śmietanę oraz pieprz. Dusimy 4 minuty i polewamy przygotowane kopytka. Smacznego :)
Kopytka w sosie pieczarkowym
Kopytka przygotowane już do gotowania...
Kopytka w sosie pieczarkowym
Sos pieczarkowy... mało pracochłonny a przepyszny...