Izka192

Izka192

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Kopytka wg Izka192

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne i szybkie w przygotowaniu. Robię je gdy zostaną mi ziemniaki z poprzedniego dnia. Najczęściej podaję z sosem grzybowym.

Kopytka wg Izka192 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka wg Izka192

 

Sposób przygotowania:

Kopytka wg Izka192
Ziemniaki obieramy i kroimy na pół. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygną przekręcamy przez maszynkę. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko oraz mąkę tortową tyle alby ciasto odchodziło od rąk. Doprawiamy solą i zagniatamy. Formujemy w "wałek" i kroimy na kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy np. z sosem grzybowym.
Kopytka wg Izka192
Ugotowane, ostudzone i przekręcone przez maszynkę ziemniaki.
Kopytka wg Izka192
Ziemniaki z mąką i wybitym jajkiem przed zagnieceniem.
Kopytka wg Izka192
Zagniecione ciasto przed uformowaniem "wałka".
Kopytka wg Izka192
Pokrojone ciasto w kawałki przed ugotowaniem.