gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Kopytka ziemnaczano dyniowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W tym roku sezon na dynie był bardzo obfity plony jakie jeszcze nigdy .Dlatego teraz będę często robiła dania z wykorzystaniem dyni. A kopytka na słodko to moje ulubione danie.

Kopytka ziemnaczano dyniowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kopytka ziemnaczano dyniowe

 

 

  • dodatkowo
  • rozpuszczone masło
  • cukier kokosowy do posypania
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Kopytka ziemnaczano dyniowe
Do miski przekładamy ugotowane ziemniaku ubijamy tłuczkiem albo przeciskamy przez praskę.

Studzimy ziemniaki.

Do zimnych ziemniaków dodajemy pure z dyni, wbijamy jajko wsypujemy mąki.

Zagniatamy masę jeżeli jeszcze jest klejąca dodajemy trochę mąki.

Na blat sypiemy trochę mąki, z porcji masy robimy wałeczek i lekko spłaszczamy, kroimy w ukośne kopytka.

Zagotować w garnku wodę, lekko osolić, wrzucić kopytka i gotować chwilę aż sobie wypłyną.

Masło rozpuszczamy,

Odsączamy z wody kopytka, polewamy masłem, posypujemy cukrem kokosowym i dodatkowo cynamonem, jeżeli go lubimy. 

POLECAM!!!
Kopytka ziemnaczano dyniowe
Ziemniaki można zostawić z obiadu dnia poprzedniego
Kopytka ziemnaczano dyniowe
Przygotować purre dyniowe odsączyć z nadmiaru wody jeżeli używamy mrożone purre
Kopytka ziemnaczano dyniowe
Do ziemniaków wsypujemy mąkę i dajemy dynię .
Kopytka ziemnaczano dyniowe
Z masy formujemy wałeczki i dzielimy na kopytka.
Kopytka ziemnaczano dyniowe
Kopytka po ugotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakową

Tagi:

kopytka kluski