IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Kopytka z boczkiem i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kopytka ze smażonym boczkiem, kiełbaską i kolorową cebulą.

Kopytka z boczkiem i cebulką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kopytka z boczkiem i cebulką

 

  • 750 gram ziemniaki ugotowane,
  • 2 szklanki mąka,
  • 1 szt jajo,
  • sól do smaku,
  • 1 szt kiełbasa toruńska,
  • 200 gram boczek wędzony,
  • 2 szt cebula biała,
  • 1 szt cebula czerwona,
  • pieprz czarny świeżo mielony

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z boczkiem i cebulką
Ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę jajko i sól i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy wałeczki i kroimy na 2-3 cm kawałki (najlepiej pod skosem). Cebulę obieramy i odcinamy ogonki.Boczek, kiełbaskę i cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni około 10-15 minut. W osolonej wodzie gotujemy kopytka przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia. Gorące kopytka odcedzamy i kładziemy na talerz. Na kopytka kładziemy zasmażoną kiełbaskę z cebulką. Wszystko posypujemy delikatnie świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Kopytka z boczkiem i cebulką
Formujemy wałeczki i kroimy na 2-3 cm kawałki (najlepiej pod skosem).
Kopytka z boczkiem i cebulką
Boczek, kiełbaskę i cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni około 10-15 minut.
Kopytka z boczkiem i cebulką
W osolonej wodzie gotujemy kopytka przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia.