Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Leniwce z białego sera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierogi leniwe, zwane też kopytkami lub kluskami leniwymi- z białym serem, podane z masłem, cukrem i cynamonem.

Leniwce z białego sera

Składniki:

Leniwce z białego sera

 

  • 40 dag mielonego sera

 

 

 

  • cukier

 

 

Sposób przygotowania:

Leniwce z białego sera
W garnku zagotowujemy około 2 litrów wody ze szczyptą soli. Mocno schłodzone jajka ubijamy mikserem do półpłynnej konsystencji. Do sera dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną oraz jajka. Energicznie łączymy wszytkie składniki. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na 5-6 kawałków i rozwałkowujemy na cienkie wałeczki. Kroimy jak kopytka.Wrzucamy na wrzątek. Gotujemy na średnim ogniu około 2-3 minut od chwili wypłynięcia na wierzch. Pierogi leniwe podajemy polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem/i cynamonem.