WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kopytka z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne kopytka ziemniaczane podane z usmażonym mięsem wieprzowym ze schabu i z cebulką. Idealne na obiad.

Kopytka z mięsem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kopytka z mięsem

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z mięsem

ETAP 1:

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Odcedzić i wystudzić. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać szczyptę soli, wbić jajka i wsypać mąkę. Zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na mniejsze kawałki. Z każdego uformować waleczek i pokroić w ukośne kluseczki. Kluski wrzucić na osoloną gotującą się wodę. Gotować je około 3 minuty od wypłynięcia. Wyłożyć na półmisek. Mięso pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić mięso. Obsmażyć na rumiano. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć razem pod przykryciem aż cebula puści sok. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać wodę i dusić aż płyn odparuje. Mięso w tym czasie powinno zrobić się miękkie. Mięsem z cebulą posypać kluski.

Podawać na gorąco.

Kopytka z mięsem
Kopytka ziemniaczane po ugotowaniu i wyłożeniu na półmisek
Kopytka z mięsem
Mięso wieprzowe usmażone z cebulą na patelni
Kopytka z mięsem
Pokrojone surowe kopytka ułożone na stolnicy
Kopytka z mięsem
Ziemniaki ugotowane, wystudzone i przeciśnięte przez praskę
Kopytka z mięsem
Pokrojona cebula dodana do smazacego się mięsa