Sposób przygotowania:
Kopytka z mięsemETAP 1:
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Odcedzić i wystudzić. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać szczyptę soli, wbić jajka i wsypać mąkę. Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na mniejsze kawałki. Z każdego uformować waleczek i pokroić w ukośne kluseczki. Kluski wrzucić na osoloną gotującą się wodę. Gotować je około 3 minuty od wypłynięcia. Wyłożyć na półmisek. Mięso pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić mięso. Obsmażyć na rumiano. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć razem pod przykryciem aż cebula puści sok. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać wodę i dusić aż płyn odparuje. Mięso w tym czasie powinno zrobić się miękkie. Mięsem z cebulą posypać kluski.
Podawać na gorąco.