Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Kopytka z pełnoziarnistej mąki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki i łatwy przepis na wyśmienite kopytka

Kopytka z pełnoziarnistej mąki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z pełnoziarnistej mąki

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z pełnoziarnistej mąki
Ziemianki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie ostudzamy i obieramy. Mielimy je przez maszynkę bądź obijamy na jednolitą masę. Dodajemy jajko, mąkę pełno ziarnistą, mąkę ziemniaczaną, sól oraz pieprz do smaku. Ugniatamy całość na jednolitą masę. Następnie stolnice posypujemy odrobiną zwykłej mąki pszennej. W tym czasie wstawiamy w garnku osoloną wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Z masy wybieramy kulkę kładziemy ją na posypanej mąką stolnicy i toczymy aby osiągnęła kształt walca. Wierzch wyrównujemy ręką po czym kroimy na prostokąty. Wrzucamy na gotującą się wodę ogień zmniejszamy do 2/3 mocy i gotujemy kopytka ok 5 minut. Podawać z sosem np grzybowym.
Kopytka z pełnoziarnistej mąki
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach
Kopytka z pełnoziarnistej mąki
Po ugotowaniu ziemniaki ubijamy na masę
Kopytka z pełnoziarnistej mąki
Do ziemniaków dodajemy jajko mąkę oraz przyprawy
Kopytka z pełnoziarnistej mąki
Z masy formujemy walce a następnie je tniemy