Sposób przygotowania:
Kopytka z pełnoziarnistej mąki
Ziemianki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie ostudzamy i obieramy. Mielimy je przez maszynkę bądź obijamy na jednolitą masę. Dodajemy jajko, mąkę pełno ziarnistą, mąkę ziemniaczaną, sól oraz pieprz do smaku. Ugniatamy całość na jednolitą masę. Następnie stolnice posypujemy odrobiną zwykłej mąki pszennej. W tym czasie wstawiamy w garnku osoloną wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Z masy wybieramy kulkę kładziemy ją na posypanej mąką stolnicy i toczymy aby osiągnęła kształt walca. Wierzch wyrównujemy ręką po czym kroimy na prostokąty. Wrzucamy na gotującą się wodę ogień zmniejszamy do 2/3 mocy i gotujemy kopytka ok 5 minut. Podawać z sosem np grzybowym.