paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Kopytka z pietruszką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kopytka kojarzą mi się z dzieciństwem, uwielbiałam je jeść i dalej uwielbiam!

Kopytka z pietruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z pietruszką

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z pietruszką
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Mieszamy je z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jajkiem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zagniatamy ciasto, jeżeli trzeba dodajemy maki tak by nie lepiło się do rąk, ale nie za dużo, żeby nie było za twarde. Ciasto rolujemy w 2 cm walec, wycinamy większe plasterki. W dłoniach formujemy z nich małe wałeczki. Tak przygotowane gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i przelewamy zimną woda. Pozostawiamy do ostudzenia. Podsmażamy je na oleju rzepakowym. Pod koniec na patelnie wrzucamy posiekaną pietruszkę i mieszamy by pokryła kopytka.
Kopytka z pietruszką
Ziemniaki można też dokładnie rozgnieść widelcem
Kopytka z pietruszką
Pamiętajmy o oprószaniu stolnicy żeby nic nie przywarło
Kopytka z pietruszką
Wałeczki rolujemy w dłoniach i kładziemy na oprószony blat
Kopytka z pietruszką
Podsmażamy kopytka na złoty kolor z obu stron