Sposób przygotowania:
Kopytka z potrawką z kurczaka i buraczkami
Wyjąć kurczaka z rosołu, obrać mięsko z kości bez tłustych kawałków, skóry, wsypać do garnuszka, dodać posiekane bardzo drobno warzywa, wlać rosół i zagotować, doprawić pieprzem mielonym, mąkę wymieszać z jajkiem, śmietaną i wlać do potrawki, mieszać do zagęszczenia sosu.
Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać do podsmażonej na smalcu pokrojonej w kostkę cebuli, dodać cukier, sól, pieprz, ocet winny i doprowadzić do zagotowania. Następnie wsypać mąkę i szybko mieszać dużą łyżką z 1/2 minuty, zdjąć z ognia.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, w misce wygładzić wierzch, zaznaczyć nożem na 4 części, jedną wyjąć i wsypać mąkę w puste miejsce, dodać 1 jajko, sól i wyrobić ciasto, odkrawać porcje ciasta, formować wałek i kroić na kopytka, wrzucać do wrzątku z solą.
Po wypłynięciu na wierzch gotować z 2 minuty na średnim ogniu, wyjmować cedzakiem na talerz.
Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać do podsmażonej na smalcu pokrojonej w kostkę cebuli, dodać cukier, sól, pieprz, ocet winny i doprowadzić do zagotowania. Następnie wsypać mąkę i szybko mieszać dużą łyżką z 1/2 minuty, zdjąć z ognia.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, w misce wygładzić wierzch, zaznaczyć nożem na 4 części, jedną wyjąć i wsypać mąkę w puste miejsce, dodać 1 jajko, sól i wyrobić ciasto, odkrawać porcje ciasta, formować wałek i kroić na kopytka, wrzucać do wrzątku z solą.
Po wypłynięciu na wierzch gotować z 2 minuty na średnim ogniu, wyjmować cedzakiem na talerz.