alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Kopytka z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ekspresowe danie które nawiązuje do smaków dzieciństwa ale jest zawsze smaczne. My lubimy podane z rumienioną bułką tartą na maśle ale można również podać z śmietaną.

Kopytka z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z serem

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z serem
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić i razem z twarogiem przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko, sól, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie zagnieść. Jeśli ciasto będzie się kleić dosypać mąki. Odrywać po kawałku i na blacie oprószonym mąką pszenną i ziemniaczaną uformować wałek. Pokroić na ukos na kawałki około 2 cm. Zagotować wodę, wrzucić kopytka i gotować od wypłynięcia1 minutę. Wyjąć łyżką cedzakową i polać zrumienioną bułką tartą na maśle.
Kopytka z serem
ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków i dodać pozostałe składniki
Kopytka z serem
zagnieść ciasto jeśli będzie się kleić dosypać mąki
Kopytka z serem
odrywać po kawałku ciasta uformować wałek i pokroić ikośnie
Kopytka z serem
wrzucić na wrzątek i gotować jedną minutę od wypłynięcia