Sposób przygotowania:
Kopytka z sosem pieczarkowym
Ziemniaki ugotowałam, przepuściłam przez praskę. Ziemniaki wymieszałam z jajkami i z solą i dosypując mąkę wyrabiałam ręką ciasto.
Ciasto powinno być elastyczne, nie może być twarde. Z ciasta formowałam wałki i kroiłam je na kawałki, takie mniej więcej 2 cm.
W dużym garnku zagotowałam wodę, dodałam sól i oliwę i wrzucałam kopytka partiami.
Po wypłynięciu na wierzch wyjęłam je łyżką cedzakową. sos pieczarkowy Pieczarki obrałam i pokroiłam na plasterki.
Na rozgrzanej oliwie zeszkliłam pokrojoną cebulę, dodałam pieczarki i posoliłam. Smażyłam na dużym ogniu często mieszając dotąd aż cały sos odparuje.
Dodałam masło, wymieszałam.
Dodałam masło, wymieszałam.
Następnie dodałam śmietanę i chwilkę gotowałam na małym ogniu, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wsypałam też sporo pokrojonego koperku.