Dj.Relax

Dj.Relax

Kucharz
[Przepisów: 24]

Kopytka ze słoniną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kopytka ze słoniną podawać z surówkami i sałatkami lub jako dodatek do potraw mięsnych z sosem mięsnym, grzybowym lub pomidorowym.

Kopytka ze słoniną

Składniki:

Kopytka ze słoniną

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka ze słoniną
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Zemleć na maszynce do mięsa i wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką. Do zmielonych ziemniaków dodać przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, rozbite jajo, sól i zagnieść szybko ciasto (nie wyrabiać, bo rzednie). Z ciasta formować wałki o średnicy 2-2,5 cm i kroić w ukośne kawałki. Zagotować wodę z solą, kluski rzucać na gorącą wodę. Gdy kluski wypłyną na wierzch gotującej się wody, zalać je małą ilością zimnej wody, aby obniżyć temperaturę. Przelać na cedzak, odsączyć, wyłożyć na ogrzany półmisek. Polać tłuszczem z boczku i skwarkami.