Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Kopytka ze spiruliną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Co wyjdzie z połączenia alg z pospolitymi kopytkami? Zielone kluski, które można serwować z sosem, surówką jak każde inne kopytka.

Kopytka ze spiruliną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kopytka ze spiruliną

 

Sposób przygotowania:

Kopytka ze spiruliną
Ziemniaki obrałam, wstawiłam do gotowania w osolonej wodzie. Kiedy były miękkie lecz nie rozgotowane odcedziłam je i bardzo dokładnie utłukłam. Zostawiłam na chłodzie do wystudzenia. Jeszcze raz utłukłam. Przełożyłam do miski, wsypałam spirulinę, wymieszałam ręką, dodałam mąkę i jajko. Po wymieszaniu ciasta formowałam z niego kluski. Gotowałam w osolonym wrzątku. Po odcedzeniu polałam roztopionym masłem, ew olejem jeśli mają być jedzone następnego dnia. Użyłam spiruliny w proszku, w tej postaci wygląda jak niebiesko -zielona farbka. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
Kopytka ze spiruliną
Starałam się dokładnie wymieszać ziemniaki z algami
Kopytka ze spiruliną
Surowe kluski czekają na osolony wrzątek
Kopytka ze spiruliną
Na części klusek zrobiłam wzorek widelcem