kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kopytka ziemniaczano - dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne kopytka. Kopytka mają piękny kolorek i są miękkie oraz mają trochę słodkawy smak. Polecam.

Kopytka ziemniaczano - dyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka ziemniaczano - dyniowe

 

  • 30 dag. ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 4 łyżki z czubkiem musu dyniowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
  • 6 - 8 łyżek mąki do podsypania
  • 1 duża cebula
  • 3- 4 łyżki oleju

Ponadto :

  • woda do gotowania
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

Kopytka ziemniaczano - dyniowe
Ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski i dodajemy jajko, mus dyniowy, sól, mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i zagniatamy gładkie ciasto. 

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Gdy woda się zagotuje dodajemy sól i olej.

Ciasto dzielimy na kilka części i formujemy wałeczki, spłaszczamy. Kroimy nożem na małe kawałeczki i wkładamy do gotującej się wody. 

Gotujemy od wypłynięcia na wierzch przez kilka minut. Przekładamy na cedzak i przelewamy zimną wodą, odsączamy.

Obraną z łusek cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kopytka przekładamy na talerz i polewamy przesmażoną cebulką.
Kopytka ziemniaczano - dyniowe
Do ziemniaków dodajemy mus dyniowy, jajko i sól.
Kopytka ziemniaczano - dyniowe
Z ciasta ziemniaczano - dyniowego formujemy wałeczki.
Kopytka ziemniaczano - dyniowe
Wałeczki spłaszczają i kroimy na kopytka.
Kopytka ziemniaczano - dyniowe
Kopytka gotujemy w osolonej wodzie z olejem

Tagi:

kluski danie