Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 341]

Koreczki śledziowe z pomidorami sherry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowa i bardzo kolorowa przekąska. Śledzie z ogórkiem, pomidorami sherry z serem żółtym i oliwkami.

Koreczki śledziowe z pomidorami sherry

Składniki:

Koreczki śledziowe z pomidorami sherry

 

  • 5 małych filetów śledziowych w oleju ( jak są duże to przekrawamy na pół
  • 5 małych pomidorków scherry
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 1 prostokątny plaster sera żółtego np.goudy ( 1 cm grubość)
  • 5 zielonych oliwek
  • 1/2 cebuli małej
  • 2 łyżki gęstego majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • 5 małych wykałaczek

Sposób przygotowania:

Koreczki śledziowe z pomidorami sherry
Pomidorki umyć . Przekroić wzdłuż na pół.

Ser żółty pokroić w prostokącie pasujące do wielkości pomidorków.

Śledzie osączyć z zalewy. Ogórka umyć i pokroić na grubsze plasterki. Oliwki osączyć z zalewy.

Cebulkę obieramy i bardzo drobno kroimy.

Majonez doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną cebulę-mieszamy.

Na spód dajemy po plasterku ogórka,potem śledzie lekko posmarowane majonezem i zwinięte,spód przekrojonego pomidorka,prostokącik sera żółtego,górę pomidorka a na samym wierzchu dajemy oliwkę. Koreczki te mocujący za pomocą wykałaczki.