Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Korko italiano

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

delikatne, pachnące bazylią, pyszne z dodatkiem syropu balsamico

Korko italiano

Składniki:

Korko italiano

 

  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 15 dkg twarogu białego - użyłam serka Capri
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • listki bazylii (tyle sztuk ile pomidorków albo podwójnie jeśli małe)
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony
  • wykałaczki lub szpadki

Sposób przygotowania:

Korko italiano
Twaróg rozcieramy dokładnie z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy niewielkie kuleczki. Na każdą wykałaczkę nadziewamy kulkę serka, 1-2 listki bazylii i pomidorka.
Talerz, najlepiej biały (całość ładnie na takim wygląda) polewamy niewielką ilością syropu balsamico w esy-floresy i układamy koreczki - sposób ułożenia w/g uznania, można po prostu porozrzucać je po talerzu albo ułożyć koliście... Trochę syropu podajemy w miseczce aby można było ew. zamoczyć koreczka.
Proste i bajecznie smaczne!