Sposób przygotowania:
Korniszony
Ogóreczki, które przebieramy i segregujemy według wiel- kości. Wkładamy je do wody na godzinę, następnie dokładnie myjemy i rozkładamy na płaskiej po- wierzchni do wyschnięcia, po czym umieszczamy w misce przesypując solą i nakrywając talerzem z obcią- żeniem na wierzchu. Miskę z ogórkami pozostawiamy na noc w chłodnym pomieszczeniu. W dniu następnym odlewamy sok i osączamy z solanki, po czym ogórki wkładamy do małych słoików przekładając je obranym czosnkiem i listkiem laurowym. Następnie przygoto- wujemy zalewę z wody, octu, cukru i pozostałych przypraw. Gorącą zalDo marynowania wybieramy małe, niewyrośnięte ogó- ewę rozlewamy do słoików do pełna i szczelnie zakręcamy nakrętkami, najlepiej wy- łożonymi dwoma krążkami pergaminu, po czym słoiki wstawiamy do dużego garnka lub kotła z podgrzaną wodą i w temperaturze 90 stopni pasteryzujemy przez ok. 10 minut. Po wyjęciu z wody pozostawiamy do ostygnięcia i umieszczamy w chłodnym pomieszcze- niu.