Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Korniszony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Korniszony

Składniki:

Korniszony

 

  • 1kg małych ogóreczków,
  • szklanka octu,
  • półtorej szklanki wody,
  • 15 startych ziaren pieprzu,
  • odrobinę gorczycy,
  • kilka listków laurowych,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 25 dag soli,
  • 3 łyżki cukru.

 

 

Sposób przygotowania:

Korniszony
Ogóreczki, które przebieramy i segregujemy według wiel- kości. Wkładamy je do wody na godzinę, następnie dokładnie myjemy i rozkładamy na płaskiej po- wierzchni do wyschnięcia, po czym umieszczamy w misce przesypując solą i nakrywając talerzem z obcią- żeniem na wierzchu. Miskę z ogórkami pozostawiamy na noc w chłodnym pomieszczeniu. W dniu następnym odlewamy sok i osączamy z solanki, po czym ogórki wkładamy do małych słoików przekładając je obranym czosnkiem i listkiem laurowym. Następnie przygoto- wujemy zalewę z wody, octu, cukru i pozostałych przypraw. Gorącą zalDo marynowania wybieramy małe, niewyrośnięte ogó- ewę rozlewamy do słoików do pełna i szczelnie zakręcamy nakrętkami, najlepiej wy- łożonymi dwoma krążkami pergaminu, po czym słoiki wstawiamy do dużego garnka lub kotła z podgrzaną wodą i w temperaturze 90 stopni pasteryzujemy przez ok. 10 minut. Po wyjęciu z wody pozostawiamy do ostygnięcia i umieszczamy w chłodnym pomieszcze- niu.