Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Korniszony z chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ogórkowe przetwory, tym razem na ostro

Korniszony z chili Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Korniszony z chili

 

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • Czosnek- po 2 ząbki na słoik
  • Parasol z kopru- po jednym na słoik
  • Papryczka chili- po 1/3 sztuki na słoik
  • Gorczyca biała- po ½ łyżeczki na słoik
  • Liść laurowy- po 1 sztuce na słoik
  • Ziele angielskie- po 2 ziarenka na słoik
  • Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • ¾ szklanki octu spirytusowego 10%
  • ¾ szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Korniszony z chili
Ogórki bardzo dokładnie myjemy. Czosnek obieramy, papryczki chili kroimy na plasterki. Do słoików o pojemności ok. 0,3l (oczywiście wymytych i wyparzonych) wkładamy koper, czosnek, papryczki chili, listki laurowe, ziele angielskie i gorczycę. Następnie układamy pionowo ogórki, tak, żeby jak najwięcej weszło do słoika. Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę, a jak się zagotuje to dolewamy ocet i wsypujemy cukier, mieszamy i podgrzewamy, a jak cukier się rozpuści, to gotową zalewą zalewamy słoiki z ogórkami. Zakręcamy, pasteryzujemy przez 7-10 minut i odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem.
Korniszony z chili
Słoiki musimy dokładnie umyć i zapełnić
Korniszony z chili
Zalewa musi być dobrze podgrzana woda ocet i cukier
Korniszony z chili
Słoiki powinny stygnąć do góry dnem przez kilka godzin