marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Korże z makiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Mak przesiać przez sito,,mąkę zmieszać z proszkiem i przesiać na stolnicę,dodawać kolejne składniki,wyrobić i zagnieść.Wykrawać ciastka.

Korże z makiem.

Składniki:

Korże z makiem.

 

  • 30 dkg.mąki,
  • 1 jajko,
  • 5 dkg.maku,
  • 5 dkg.tłuszczu,
  • 5 dkg.cukru pudru,
  • mleko lub woda,
  • 1/2 paczki proszku do pieczenia,
  • sól,
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Korże z makiem.
Mak przesiać przez sito.Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę,posiekać z tłuszczem,dodać jajko,mak,przesi-
-any cukier i tyle mleka lub wody,aby ciasto dało się zagnieść łatwo.
Wałkować na cienko,układać na natłuszczonej blasze,wyrównać brzegi,nakłuć w wielu miejscach.Kroić ostrym radełkiem na kwadr-
-aty.Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor.Zdejmować bardzo ostrożnie z blachy,gdyż łatwo się kruszą.

Tagi:

jajko jajka