Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Korzenne ciastka ucierane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciastka ucierane są bardzo kruche i szybko znikają.

Korzenne ciastka ucierane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Korzenne ciastka ucierane

 

  • 20 dag mąki krupczatki
  • 30 dag mąki tortowej
  • 1 przyprawa do piernika
  • 35 dag margaryny
  • 3 małe jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Korzenne ciastka ucierane
Margarynę z cukrem pudrem, jajkami i cukrem waniliowym zmiksować. Mąki wymieszać z kakao, przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia. Do zmiksowanego masła wsypać mąkę i dalej miksować na gładkie ciasto. Gotowe ciasto włożyć do worka cukierniczego lub szprycy do dekorowania tortów i na blaszkę wyciskać ciastka o dowolnych kształtach. Piec w temp 180 stopni około 15-18 minut.
Korzenne ciastka ucierane
Masło z jajkami i mąką dokładnie zmiksować
Korzenne ciastka ucierane
Na wyłożoną papierem blaszkę wyciskać ciastka o dowolnych wzorach