Sposób przygotowania:
Korzenne pączusie z bakaliami.
Zrobić zaczyn z drożdży,cukru i mleka,odstawiając na 15 min.Potem przesiać mąkę prosto do misy z zaczynem,wlać 3 łyżki oliwy,łyżkę przyprawy korzennej,łyżeczkę soli.Wyrabiać i zagnieść podsypując mąką pod spód.Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godz. do wyrośnięcia misę z ciastem,nakryć je czystą ściereczką.Bakalie niektóre namoczyć i odsączyć jak rodzynki,daktyle oraz posiekać drobno.Wyrośnięte ciasto rozwałkować,odrywać z niego niewielkie kawałki,formować i uklepywać na dłoni niewielkie placuszki,nadziewać je miksem bakalii,zalepić dokładnie.Olej rozgrzać w głębokim garnku,a pączki wrzucać na pryskający rozgrzany tłuszcz.Smażyć je z obu stron po 2-3 min. na brązowy kolor.Wyjmować łopatką cedzakową na talerz wyłożony papierowych ręcznikach,aby wchłaniały resztki oleju i smażyć kolejne.Po usmażeniu posypać pączki cukrem pudrem.