Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Korzenne placuszki z cukinii.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Placuszki podawać z konfiturą lub bitą śmietaną.

Korzenne placuszki z cukinii.

Składniki:

Korzenne placuszki z cukinii.

 

  • mąka pszenna 1,5 szkl
  • mąka kukurydziana 15 dag
  • cukinia mała 1 szt
  • mleko 400 ml
  • jajka 2 szt
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • cukier puder 2 łyżki
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • przyprawa do pierników 2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Korzenne placuszki z cukinii.
Cukinię obrać, pokroić w kostkę, włożyć do rondla, podlać łyżką wody i dusić do miękkości, rozgnieść widelcem. Mąkę kukurydzianą wymieszać z 2 szklankami wrzącej wody, odłożyć na 5 minut, Następnie dodać cukinię, mleko i utrzeć na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do pierników. Wsypać do masy z cukinią, dodać jajka, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli, skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać. Łyżką nakładać placuszki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiano.