Sposób przygotowania:
Sałatka warzywna z korzennym śledziem i jabłkiem
Poprzedniego dnia ugotować jajka, ziemniaki, selera i marchewkę na parze lub klasycznie w garnku z wodą. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia. Następnego dnia obrać i pokroić w kostkę.
Soczyste i lekko winne jabłko (np. reneta) obrać i pokroić w kostkę albo grubo utrzeć na największych oczkach tarki - wymieszać z majonezem, aby nie ciemniało.
Posiekać białą cebulę i przelać na sitku strumieniem wrzątku - odsączyć .
Posiekać drobno jasną część pora. Ogórki w occie pokroić w drobną kosteczkę.
Oliwki pokroić w plasterki. Śledzia osączyć z oleju i drobno pokroić. Dodać groszek i kukurydzę.
Składniki sałatki wymieszać, skropić octem jabłkowym, doprawić posiekanym szczypiorkiem, solą ziołową, pieprzem, musztardą i połaczyć z majonezem.
Soczyste i lekko winne jabłko (np. reneta) obrać i pokroić w kostkę albo grubo utrzeć na największych oczkach tarki - wymieszać z majonezem, aby nie ciemniało.
Posiekać białą cebulę i przelać na sitku strumieniem wrzątku - odsączyć .
Posiekać drobno jasną część pora. Ogórki w occie pokroić w drobną kosteczkę.
Oliwki pokroić w plasterki. Śledzia osączyć z oleju i drobno pokroić. Dodać groszek i kukurydzę.
Składniki sałatki wymieszać, skropić octem jabłkowym, doprawić posiekanym szczypiorkiem, solą ziołową, pieprzem, musztardą i połaczyć z majonezem.