WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1168]

Grzybki marynowane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grzyby leśne, głównie podgrzybki i prawdziwki marynowane w słoikach w octowej zalewie. Idealne jako dodatek do różnych potraw.

Grzybki marynowane Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Grzybki marynowane

 

  • 1 kg grzybów
  • 0,5 łyżki soli do gotowania grzybów
  • 2,5 szkl. octu
  • 5 szkl. wody
  • 1 cebula
  • 2 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki soli do zalewy
  • 0,5 łyżeczki ziarnistego pieprzu
  • 2-3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie

Sposób przygotowania:

Grzybki marynowane

ETAP 1:

Grzyby (podgrzybki, prawdziwki) oczyścić. Te większe pokroić na ćwiartki. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą, wsypać 0,5 łyżki soli i zagotować.

Gotować ok. 5 minut aż zmiękną. Odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoików.

Przygotować zalewę czyli do garnka wlać ocet, 5 szkl. zimnej wody, cukier, 2,5łyżki soli, wsypać pieprz, ziela i listki. Dodać pokrojoną cebulę.

Zagotować i zalać nią grzyby. Do każdego słoika nałożyć po równo cebuli i przypraw. Słoiki zakręcić i odstawić do góry dnem.

Gdy wystygną odstawić w normalnej pozycji w chłodne miejsce.

Grzybki marynowane
Grzybki leśne po zamarynowaniu w occie w słoiku