Sposób przygotowania:
Kostka brzoskwiniowo-anyżowaWykonanie placka makowego
Białka należy ubić z solą, gdy masa jest błyszcząca to dodajemy cukier i ubijamy dalej. Gdy piana jest sztywna, to wrzucamy po jednym żółtku ubijając dalej. Dodajemy przesianą mąkę i mak. Przelewamy masę do blaszki o długości 25 cm. Następnie pieczemy biszkopt 25 minut w temp. 170 stopni. Po wyjęciu studzimy. Dzielimy na dwa części.
Biszkopt biały
Białka ubijamy z cukrami. A następnie dodajemy stopniowo żółtka i na koniec przesianą mąkę. Pieczemy biszkopt w tej samej blaszce przez 12 min. w wysokiej temp. (180 stopni).
Przygotowanie placków
Placki makowe oraz biszkopt biały powinny ostygnąć.
Przygotowanie brzoskwiń
Po wyjęciu z zalewy brzoskwinie należy pokroić w kostkę.
Przygotowanie galaretek
Sok brzoskwiniowy należy zagotować z cukrem oraz anyżem. Dodać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Wyjąć anyż.
Masa brzoskwiniowa
W 3/4 szklanki zimnej wody rozpuszczamy budyń i wlewamy do masy galaretkowej, dodajemy brzoskwinie. Gotujemy aż zgęstnieje i chłodzimy.
Przekładanie placków
1/2 litra mleka odlewamy do garneczka, słodzimy 3/4 cukru i gotujemy. W reszcie mleka rozpuszczamy budyń, dodajemy do gotowanego mleka. Na małym ogniu gotujemy aż zgęstnieje. Z resztą cukru ucieramy masło. Miksujemy budyń z masłem aż powstanie masa biała i puszysta.Następnie W blaszce kładziemy placek makowy, smarujemy 1/3 masy brzoskwiniowej, a potem 1/2 masy białej i następnie 1/2 pozostałej już masy brzoskwiniowej. Kładziemy placek biały, wykładamy resztę masy brzoskwinioej, kładziemy placek makowy oraz masę białą.
Śmietanę podgrzewamy w kąpieli wodnej, dodajemy czekoladę, gdy ostygnie wylewamy na ciasto. Dkorujemy płatkami migdałów oraz anyżem. Wkładamy do lodówki.
misia5
Magdalena88
Marika-