SUPERPRZEPIS

Kostka brzoskwiniowo-anyżowa

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Kostka brzoskwiniowo-anyżowa Więcej zdjęć (5)

Ciasto to bardzo ładnie prezentuje się na świątecznym stole. Ma świetny owocowo-anyżowy posmak, czym dłużej postoi - tym smaczniejsze.

Składniki:

Kostka brzoskwiniowo-anyżowa

Placek makowy

Placek biszkoptowy

  • 2 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej.

Masa brzoskwiniowa

  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • 1 puszka brzoskwniń,
  • 3 gwiazdki anyżu,
  • 1 duży budyń śmietankowy,
  • 5 łyżek cukru.

Masa budyniowa

  • 1 duży budyń śmietankowy,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 kostka masła.

Dekoracja

  • 3/4 szklanki śmietany 30%,
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady,
  • płatki migdałowe i gwiazdki anyżu.

Sposób przygotowania:

Kostka brzoskwiniowo-anyżowa

Wykonanie placka makowego

Kostka brzoskwiniowo-anyżowa
Składniki powinny być łączone ze sobą bardzo delikatnie i stopniowo.

Białka należy ubić z solą, gdy masa jest błyszcząca to dodajemy cukier i ubijamy dalej. Gdy piana jest sztywna, to wrzucamy po jednym żółtku ubijając dalej. Dodajemy przesianą mąkę i mak. Przelewamy masę do blaszki o długości 25 cm. Następnie pieczemy biszkopt 25 minut w temp. 170 stopni. Po wyjęciu studzimy. Dzielimy na dwa części.

Biszkopt biały

Kostka brzoskwiniowo-anyżowa
Masa powinna być delikatnie przełożone do tej samej blaszki, w której pieczony był placem makowy.

Białka ubijamy z cukrami. A następnie dodajemy stopniowo żółtka i na koniec przesianą mąkę. Pieczemy biszkopt w tej samej blaszce przez 12 min. w wysokiej temp. (180 stopni).

Przygotowanie placków

Kostka brzoskwiniowo-anyżowa
Placki odkładamy na kilkadziesiąt minut aby wystygły.

Placki makowe oraz biszkopt biały powinny ostygnąć.

Przygotowanie brzoskwiń

Kostka brzoskwiniowo-anyżowa
Brzoskwinie nie muszą być odsączane z zalewy. Muszę być drobno pokrojone.

Po wyjęciu z zalewy brzoskwinie należy pokroić w kostkę.

Przygotowanie galaretek

Kostka brzoskwiniowo-anyżowa
Sok należy gotować na bardzo małym ogniu, aby nie przypalić.

Sok brzoskwiniowy należy zagotować z cukrem oraz anyżem. Dodać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Wyjąć anyż.

Masa brzoskwiniowa

Kostka brzoskwiniowo-anyżowa
Masa musi być gotowana na małym ogniu aby gęstniała wolno.

W 3/4 szklanki zimnej wody rozpuszczamy budyń i wlewamy do masy galaretkowej, dodajemy brzoskwinie. Gotujemy aż zgęstnieje i chłodzimy.

Przekładanie placków

Kostka brzoskwiniowo-anyżowa
Ciasto po udekorowaniu powinno chłodzić się w lodówce kilka godzin.

1/2 litra mleka odlewamy do garneczka, słodzimy 3/4 cukru i gotujemy. W reszcie mleka rozpuszczamy budyń, dodajemy do gotowanego mleka. Na małym ogniu gotujemy aż zgęstnieje. Z resztą cukru ucieramy masło. Miksujemy budyń z masłem aż powstanie masa biała i puszysta.Następnie W blaszce kładziemy placek makowy, smarujemy 1/3 masy brzoskwiniowej, a potem 1/2 masy białej i następnie 1/2 pozostałej już masy brzoskwiniowej. Kładziemy placek biały, wykładamy resztę masy brzoskwinioej, kładziemy placek makowy oraz masę białą.
Śmietanę podgrzewamy w kąpieli wodnej, dodajemy czekoladę, gdy ostygnie wylewamy na ciasto. Dkorujemy płatkami migdałów oraz anyżem. Wkładamy do lodówki.