Ciasto warstwowe z pianką malinową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Latem robię je ze świeżych owoców a zimą z zamrożonych które zebrałam latem

Ciasto warstwowe z pianką malinową

Składniki:

Ciasto warstwowe z pianką malinową

 

  • Ciasto:
  • 20 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • Masa budyniowa:
  • 1 l mleka
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 3 łyżki cukru
  • 2 kostki margaryny
  • Polewa:
  • 2 kg malin
  • 3 galaretki malinowe
  • Pianka:
  • 50 dag malin
  • 2 serki waniliowe
  • śnieżka
  • 3/4 szklanki mleka
  • galaretka malinowa
  • Oraz:
  • galaretka np. cytrynowa
  • maliny

 

Sposób przygotowania:

Ciasto warstwowe z pianką malinową
1. Ciasto: białka ubić na sztywno, margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać mąkę z proszkiem, kakao i pianę. Mieszać. Wlać do formy 40 x 26 cm.Piec 20-30 minut w 180 stopniach C. 2. Masa budyniowa: na mleku z cukrami gotować budyń, ostudzony utarty z margaryną. Rozsmarować na cieście. Schłodzić. 3. Polewa: maliny miksować i przetrzeć,syrop zagotować, wsypać galaretki. Tężejącą wykładać na masę. 4. Pianka: maliny zmiksować, przetrzeć przez sito, śnieżkę ubić z mlekiem. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance wody. śnieżkę, serki, maliny i galaretkę mieszać. Tężejąca masę rozsmarować na polewie. Układać maliny i zalać tężejącą galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Ciasto schłodzić przez 2 godziny