Sposób przygotowania:
Delikatna kostka kawowa
Upiec biszkopt. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tartą bułką.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Następnie cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier. Następnie dodawać porcjami żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Gotowe ciasto wylać na przygotowaną blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 12-15 minut, do suchego patyczka. Ciasto wystudzić.
Przygotować krem.
Żelatynę namoczyć w mleku a następnie podrzać i dokładnie rozpuścić, odstawic do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder oraz kawę rozpuszczalną. Miksować chwilę aż cukier i kawa się rozpuści. Następnie dodać likier kawowy, ponownie zmiksować. Na koniec dodać wystudzona żelatynę. Zmiksować aby składniki dobrze się połączyły. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt.
Ciasto wstawić na kilka minut do lodówki aby krem lekko zesztywniał. Następnie ciasto wystawić.
Biszkopty zanurzać częścią wypukłą w kawie i układać na kremie namoczoną stroną do góry, lekko dociskać do kremu aby sie przykleiły.
Na wierzchu ciasto posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na ok 3 godziny aby masa dobrze stężała.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Następnie cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier. Następnie dodawać porcjami żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Gotowe ciasto wylać na przygotowaną blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 12-15 minut, do suchego patyczka. Ciasto wystudzić.
Przygotować krem.
Żelatynę namoczyć w mleku a następnie podrzać i dokładnie rozpuścić, odstawic do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder oraz kawę rozpuszczalną. Miksować chwilę aż cukier i kawa się rozpuści. Następnie dodać likier kawowy, ponownie zmiksować. Na koniec dodać wystudzona żelatynę. Zmiksować aby składniki dobrze się połączyły. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt.
Ciasto wstawić na kilka minut do lodówki aby krem lekko zesztywniał. Następnie ciasto wystawić.
Biszkopty zanurzać częścią wypukłą w kawie i układać na kremie namoczoną stroną do góry, lekko dociskać do kremu aby sie przykleiły.
Na wierzchu ciasto posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na ok 3 godziny aby masa dobrze stężała.