migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Delikatna kostka kawowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Prosty biszkopt, puszysty krem ze śmietanki i biszkopty. Całość z wyraźną nutą kawy. Po prostu kostka kawowa.

Delikatna kostka kawowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Delikatna kostka kawowa

biszkopt

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

krem

  • 500 ml śmietanki do ubijania
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki żelatyny

na wierzch

  • biszkopty, u mnie dokładnie wyszło 20 szt
  • ok 1/2 szklanki wystudzonej i osłodzonej kawy rozpuszczalnej
  • starta czekolada gorzka do posypania

Sposób przygotowania:

Delikatna kostka kawowa
Upiec biszkopt. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tartą bułką.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Następnie cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier. Następnie dodawać porcjami żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Gotowe ciasto wylać na przygotowaną blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 12-15 minut, do suchego patyczka. Ciasto wystudzić.

Przygotować krem.

Żelatynę namoczyć w mleku a następnie podrzać i dokładnie rozpuścić, odstawic do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder oraz kawę rozpuszczalną. Miksować chwilę aż cukier i kawa się rozpuści. Następnie dodać likier kawowy, ponownie zmiksować. Na koniec dodać wystudzona żelatynę. Zmiksować aby składniki dobrze się połączyły. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt.

Ciasto wstawić na kilka minut do lodówki aby krem lekko zesztywniał. Następnie ciasto wystawić.

Biszkopty zanurzać częścią wypukłą w kawie i układać na kremie namoczoną stroną do góry, lekko dociskać do kremu aby sie przykleiły.

Na wierzchu ciasto posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na ok 3 godziny aby masa dobrze stężała.
Kostka   kawowa
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Następnie cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier.
Kostka   kawowa
Gotowe ciasto wylać na przygotowaną blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 12-15 minut, do suchego patyczka.
Kostka   kawowa
Śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder oraz kawę. Miksować chwilę aż cukier i kawa sie rozpuści. Następnie dodać likier kawowy, ponownie zmiksować.
Kostka   kawowa
Biszkopty zanurzać częścią wypukłą w kawie. Następnie układać na kremie namoczoną stroną do góry.