Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto kawowe z kremem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto kawowe z kremem z dodatkiem likieru adwokat jest wyśmienite. Podawać tylko osobom dorosłym. Smacznego.

Ciasto kawowe z kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kawowe z kremem

 

  • Ciasto:
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki wody
  • 2 jajka
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 2 szkl mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml likieru adwokat
  • 10 dag masła
  • Pozostałe składniki:
  • ciasteczka Hit
  • 3-4 kostki gorzkiej czekolady

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kawowe z kremem
Ciasto: Masło włożyć do garnka, rozpuścić. Dodać cukier, kakao, kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody, wymieszać i gotować około 5 minut, ostudzić. Następnie dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek. Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 22 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w temp 180 stopni. Krem: Budyń, mąkę, likier i żółtka wymieszać w 200 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować dodając cukier i cukier waniliowy. Połączyć z budyniem, gotować 1-2 minuty. Następnie dodać masło, zmiksować, wyłożyć na upieczone zimne ciasto, odłożyć w chłodne miejsce. Ozdobić ciasteczkami i startą czekoladą.
Ciasto kawowe z kremem
Do przestudzonego masła z kakao cukrem i kawą dodać żółtka
Ciasto kawowe z kremem
Połączyć z resztą składników wyłożyć do formy i upiec
Ciasto kawowe z kremem
Z żółtek mąki budyniu i pozostałych składników ugotować krem
Ciasto kawowe z kremem
Wyłożyć na upieczone ciasto i odłożyć w chłodne miejsce