SUPERPRZEPIS

Rafaello na krakersach

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Rafaello na krakersach

Pyszne słodko słone ciasto do popołudniowej kawki. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis, który koleżanka zaczerpnęła ze starych zbiorów przepisów.

Składniki:

Rafaello na krakersach

 

  • Na kwadratową blaszkę o dł. 24cm

 

  • 250 g krakersów
  • 170 g miękkiej margaryny
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 l mleka 3.2%
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 150 g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Rafaello na krakersach

Budyń:

Rafaello na krakersach
Z podanych składników przygotowujemy budyń i studzimy

Z 1/2 l mleka odlewamy ok 1/2 szklanki i rozpuszczamy w nim budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Resztę zagotowujemy. Do gotującego się wlewamy mieszankę budyniową i mieszamy aż do zagotowania, cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i dosypujemy cukier kryształ. Mieszamy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Krem:

Rafaello na krakersach
Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy budyń

Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy powoli zimny budyń oraz ok 100g wiórek kokosowych.

Przełożenie:

Rafaello na krakersach
W formie układamy warstwy naszego ciasta na zimno

Na wyłożoną folią spożywczą formę wykładamy warstwę krakersów- jeden koło drugiego, na to ok 1/3 masy budyniowej, kolejna warstwa krakersów, 1/2 masy budyniowej, warstwa krakersów i reszta masy. Pozostałe krakersy kruszymy i wraz z resztą wiórek kokosowych delikatnie rumienimy na suchej patelni. Kruszonką taką posypujemy wierzch naszego ciasta i odstawiamy do lodówki do stężenia.