piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Kostka orzechowo-karmelowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne ciasto orkiszowo-kajmakowe z orzecham

Kostka orzechowo-karmelowa

Składniki:

Kostka orzechowo-karmelowa

 

  • Ciasto na spód:

 

  • 400g Ciasto orkiszowe
  • 400g mąka pszenna typ 500
  • 80g jaja
  • 368 g tłuszcz

 

  • PONCZ WANILIOWY
  • 160g woda
  • 160g cukier
  • 0,20g spiritus
  • 0,02g esencja waniliowa

 

 

  • BISZKOPT KAWOWY
  • 760g BIMIX STANDARD AKO
  • 580g jaja
  • 160g woda
  • 16g kakao
  • 40g woda do kakao

 

  • KREM ŚMIETANOWY
  • 300g fantazja waniliowa ako
  • 300g cremix ako
  • 600g masło lub margaryna
  • 1360g ąmietana
  • 100g spiritus
  • WYKOŃCZENIE
  • 460g masa kajmakowa
  • 100g miód
  • 250g śmietana
  • 400g orzech włoski

Sposób przygotowania:

Kostka orzechowo-karmelowa
ciasto na blat kruchy- wymieszać wszystkie składniki według receptury, wymieszać w ubijarce cukierniczej za pomocą mieszadła
do połączenia składników,następnie rozwałkować ciasto, dopasować do wielkości blachy 60x40 nałożyć na blachę i wypiec w temp 200C przez około 10-12 minut
.Składniki na blat biszkoptowy należy wymieszać rówinez według składników w ubijarce na wolnych obrotach do połączenia składników . Pod koniec ubijania dodać kakao delikatnie wsypując.
Masę biszkoptowa rozłożyć na blachach o wymiarach 60x40 wyłożonych papierem. Piec w temp.230 C około 5-6 minut.
Składniki na masę kajmakowo-orzechową: tłuszcz rozpuścić , dodać pozostałe składniki i podgrzewać do połączenia się masy.
Tak przygotowaną masę rozłożyć na wczesniej upieczony blat ciasta kruchego całość przykryć biszkoptem kakaowym.
W celu przygotowania kremu śmietanowego : tłuszcz napowietrzyć następnie dodać śmietankę Cremix , Fantazję waniliowa i ubijać ok 2 min, a w końcowej fazie dodać spiritus.
Tak przygotowany krem śmietanowy rozłożyć na spód ciasta i przykryć biszkoptem kakaowym . Odstawić do schłodzenia na ok. 30 min.
Masa na wykończenie :śmietankę zagotować , dodać pozostałe składniki , całość połączyć i rozłożyć równomiernie na całej powierzchni kostki , następnie odstawić do schłodzenia.