Sposób przygotowania:
Koszyczek Wielkanocny
Do miski wlewam letnie mleko. dodaje drożdże , dwie łyżki cukru i 4 łyżki mąki. Zaczyn mieszam do rozpuszczenia drożdży i zostawiłam na 15 minut. Dodaje resztę składników i wyrabiam ciasto. Zostawiam na 60 minut do wyrośnięcia. kawałek ciasta na uchwyt do koszyczka odrywam od pozostałości Wałkuje ciasto o grubości na pół centymetra . Kroje paski. Miskę o średnicy 24cm okręcam folią aluminiową i smaruje olejem. Nakładam pokrojone paski na miskę pionowe z góry na dół aż do końca.Nakładał kółeczko na górę dociskam i mamy dno koszyczka.Z wcześniej odłożonego ciasta robię warkocz będzie jako uchwyt do koszyczka . Zrobiony warkocz kładą na miskę odwróconą i zapiekam w ten sposób na foli aluminiowej. Nie zapomnijcie posmarować rozbełtanym jajem pieczemy 15 minut 1 70 stopniach . Wkładamy do niego co chcemy ja dzisiaj wkładam jajka malowane :)