Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Książka Kucharska: Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

Mielone w cieście francuskim z pieczarka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne mięso mielone zapiekane w cieście francuskim z pieczarkami.

Mielone w cieście francuskim z pieczarka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mielone w cieście francuskim z pieczarka

 

  • mięso mielone wołowe - 300 g
  • jajko - 1 szt
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • kwaśna śmietana - 1 łyżeczka
  • cebula - 1 szt
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 szczypta
  • ciasto francuskie - 1 arkusz
  • pieczarki - 100 g
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • żółtko - 1 szt

Sposób przygotowania:

Mielone w cieście francuskim z pieczarka
Sposób przygotowania: Mięso mielone mieszamy z jajkiem , bułką tartą, śmietaną, posiekaną natką pietruszki i drobniutko posiekaną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, Z mięsa formujemy kulę. Układamy na blasze. Pięścią robimy wgłębienie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na ok. 190 C na ok. 5-7 minut. Ciasto francuskie rozwałkowujemy podsypując mąką. Wycinamy paseczki ( ja zrobiłam grubsze i cieńsze ).Przygotowanymi paseczkami obkładamy mięso tworząc coś ala koszyczek. Dobrze zlepiamy. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Wkładamy do piekarnika na ok. 30 - 35 minut. W tym czasie czyścimy pieczarki. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia mięsa układamy je w koszyczku. Delikatnie oprószamy solą. Zajadamy gorące!
Mielone w cieście francuskim z pieczarka
Pyszne mięso mielone zapiekane w cieście francuskim z pieczarkami.