Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Koszyczki z tuńczykowym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne koszyczki z ciasta francuskiego z tuńczykowym nadzieniem.

Koszyczki z tuńczykowym nadzieniem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Koszyczki z tuńczykowym nadzieniem

 

  • ( na 2 porcje )

 

  • ciasto francuskie - 1 płat
  • tuńczyk w sosie własnym - 10 dag
  • czerwona papryka - 1 szt.
  • ser żółty - ok. 5 dag
  • cebula - 1 szt.
  • szczypiorek - pęczek
  • musztarda - 1 łyżka
  • śmietana 18% - 1 łyżka
  • żółtko - 1 szt.
  • przyprawy - szczypta

 

Sposób przygotowania:

Koszyczki z tuńczykowym nadzieniem
Z ciasta francuskiego wykrawamy 2 koła ( o takiej wielkości , by wychodziły ponad foremkę do muffinek - z tej części robimy rant ). Ciastem wyklejamy foremkę , smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika na ok.10min/180C. W tym czasie odsączamy tuńczyka. Drobno kroimy paprykę , cebulę , szczypiorek. Trzemy ser żółty. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy śmietanę oraz musztardę. Doprawiamy solą , pieprzem i czerwoną papryką do smaku. Wypełniamy podpieczoną foremkę. Wkładamy do piekarnika ponownie na ok. 10 minut (pilnujemy jednak , by ciasto za bardzo się nie spiekło! ) Wyciągamy! Zajadamy! Smacznego!
Koszyczki z tuńczykowym nadzieniem
Koszyczki z tuńczykowym nadzieniem