Sposób przygotowania:
Koszyczkowy gyrosETAP 1:
1. Makaronowe koszyczki gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy, obsmażamy na rozgrzanym oleju.
3. Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy bardzo drobno, oprószamy przyprawą Gyros oraz solą i dodajemy do cebuli.
ETAP 2:
4. Następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, paprykę, ogórki oraz odlaną z zalewy kukurydzę, smażymy dziesięć minut.
5. Gotowym farszem nadziewamy każdy koszyczek i układamy w naczyniu żaroodpornym.
ETAP 3:
6. Majonez mieszamy z ketchupem, polewamy sosem makaron, na wierzch posypujemy startym serem na tarce o dużych oczach.
7. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.
ETAP 4:
8. Danie gotowe.
9. Smacznego.