Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Koszyczkowy gyros

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Inna wersja Gyros, makaronowe koszyczki nadziewane mięsem i warzywami z dodatkiem aromatycznej przyprawy każdego skuszą.

Koszyczkowy gyros

Składniki:

Koszyczkowy gyros

 

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 10 dag pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ogórki konserwowe
  • 340 g kukurydzy konserwowej
  • 1 opakowanie makaronu koszyczki
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 15 dag sera żółtego
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • 2 łyżki przyprawy gyros

Sposób przygotowania:

Koszyczkowy gyros

ETAP 1:

Koszyczkowy gyros

1. Makaronowe koszyczki gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.

2. Cebulę obieramy, drobno kroimy, obsmażamy na rozgrzanym oleju.

3. Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy bardzo drobno, oprószamy przyprawą Gyros oraz solą i dodajemy do cebuli.

ETAP 2:

Koszyczkowy gyros

4. Następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, paprykę, ogórki oraz odlaną z zalewy kukurydzę, smażymy dziesięć minut.

5. Gotowym farszem nadziewamy każdy koszyczek i układamy w naczyniu żaroodpornym.

ETAP 3:

Koszyczkowy gyros

6. Majonez mieszamy z ketchupem, polewamy sosem makaron, na wierzch posypujemy startym serem na tarce o dużych oczach.

7. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.

ETAP 4:

Koszyczkowy gyros

8. Danie gotowe.

9. Smacznego.