Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Kotleciki jagnięce w winnym sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jagnięcina "spod samiuśkich Tater", przyrządzona tak, jak jadłem w Chorwacji na Rabie.

Kotleciki jagnięce w winnym sosie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotleciki jagnięce w winnym sosie

 

  • 2 kotleciki jagnięce na osobę (jeżeli masz możliwość - poproś o wykrojenie, bo bez specjalistycznego sprzętu (tasak albo siekiera) trudno to zrobić samemu.
  • 2 - 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • skórka z cytryny (otarta, 1 duża cytryna wystarcza na 3 osoby)
  • 2 - 3 ząbki czosnku - posiekane i roztarte z solą.
  • pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina.
  • łyżka - dwie oliwy.

Sposób przygotowania:

Kotleciki jagnięce w winnym sosie
Igiełki rozmarynu oberwane z gałązek posiekaj drobno, dodaj skórkę otartą z dobrze wymytej cytryny, zgnieciony, posiekany drobno i roztarty z solą czosnek. Wymieszaj składniki z niewielką ilością oliwy i posmaruj tą marynatą kotleciki z obu stron. Odłóż do lodówki na godzinę - dwie, a najlepiej na całą noc. Zamarynowane kotleciki smaż na rozgrzanej oliwie ok. 1 minuty z każdej strony i dosmaż jeszcze po ok. pół minuty z obu stron. Kontroluj proces smażenia, bo niedosmażone kotlety są krwiste i nieco "gumowate", a przesmażone - twarde. Jeżeli nie "trafisz w punkt" i uda ci się kotlety przesmażyć, odsuń obiad o godzinę. Jedyny dla nich ratunek to przełożyć je do żaroodpornego naczynia, podlać czerwonym winem i dusić w piekarniku (180 stopni) pod przykryciem 40 - 60 minut, Usmażone kotlety przełóż na talerz i przykryj folią aluminiową. Powinno się wytworzyć trochę sosu. Resztki na patelni zalej winem i podgotuj, mieszając, aż odparuje. Kotleciki podawaj z bagietką, sałatą z winegret'em i czerwonym winem.
Kotleciki jagnięce w winnym sosie
Upieczone kotleciki przykryj folią, aby
Kotleciki jagnięce w winnym sosie
Z pozostałej na patelni marynaty przygotuj winno - ziołowy sos.

Tagi:

beza bezy