Sposób przygotowania:
Kotleciki jagnięce w winnym sosie
Igiełki rozmarynu oberwane z gałązek posiekaj drobno, dodaj skórkę otartą z dobrze wymytej cytryny, zgnieciony, posiekany drobno i roztarty z solą czosnek. Wymieszaj składniki z niewielką ilością oliwy i posmaruj tą marynatą kotleciki z obu stron. Odłóż do lodówki na godzinę - dwie, a najlepiej na całą noc. Zamarynowane kotleciki smaż na rozgrzanej oliwie ok. 1 minuty z każdej strony i dosmaż jeszcze po ok. pół minuty z obu stron. Kontroluj proces smażenia, bo niedosmażone kotlety są krwiste i nieco "gumowate", a przesmażone - twarde. Jeżeli nie "trafisz w punkt" i uda ci się kotlety przesmażyć, odsuń obiad o godzinę. Jedyny dla nich ratunek to przełożyć je do żaroodpornego naczynia, podlać czerwonym winem i dusić w piekarniku (180 stopni) pod przykryciem 40 - 60 minut, Usmażone kotlety przełóż na talerz i przykryj folią aluminiową. Powinno się wytworzyć trochę sosu. Resztki na patelni zalej winem i podgotuj, mieszając, aż odparuje. Kotleciki podawaj z bagietką, sałatą z winegret'em i czerwonym winem.
marietta