wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Kotleciki jajeczne w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zamiast jajek w sosie koperkowym proponuje kotleciki jajeczne . Wyszły pyszne!

Kotleciki jajeczne w sosie koperkowym

Składniki:

Kotleciki jajeczne w sosie koperkowym

 

  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • 3 jajka surowe
  • 10dag szynki
  • sól,pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 

  • SOS KOPERKOWY:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1,5 szklanki bulionu wołowego (z kostki)
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • sól,pieprz
  • pęczek koperku

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki jajeczne w sosie koperkowym
Ugotowane jajka, zetrzeć na tarce na małych oczkach, dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę, 1 surowe jajko, 0,5 szklanki bułki tartej. Wymieszać.

Przygotować 2 jajka do panierki, bułkę tartą. Z farszu formować kotleciki panierować obficie w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.



SOS: w rondelku rozgnieść masło z mąką, zalać gorącym bulionem energicznie mieszając, zagotować. W tym czasie posiekać szczypiorek, dodać do sosu razem ze śmietanką, gotować aż sos zgęstnieje.



Gotowe kotleciki polać sosem koperkowym. Smacznego!!!!!!