Sposób przygotowania:
Kotleciki jajeczne z dodatkami
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą i obrać z łupinek. Następnie przepuścić je przez maszynkę do mięsa lub przetrzeć pałką przez sitko. Szczypiorek i czuszki po oczyszczeniu i opłukaniu posiekać na talarki i dodać do przetartych jaj do salaterki, posypać suszonymi lub świeżymi ziołami, doprawić curry, solą i małą ilością pieprzu. Wbić surowe jajko i wymieszać ręką wszystkie składniki, uformować z nich ze sześć średnich kotlecików. Wlać olej na patelnię, rozgrzać, a kotleciki obtoczyć w bułce tartej i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor, a potem wyjąć na cedzaku i odsączyć z tłuszczu. Podawać danie z kiszonymi ogórkami lub świeżą surówką warzywną.