marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kotleciki jajeczne z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jajka są pożywne jak i dania z nich i często zastępują mięso do drugich dań.Można podawać je na łagodnie jak i pikantnie. Oto przepis na kotleciki.

Kotleciki jajeczne z dodatkami

Składniki:

Kotleciki jajeczne z dodatkami

 

  • 8 jaj ugotowanych na twardo,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 średnie czuszki,
  • po szczypcie różnych ziół,np.oregano,bazylia,estragon,
  • surowe jajko,
  • łyżeczka curry,
  • szczypta pieprzu białego mielonego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

 

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki jajeczne z dodatkami
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą i obrać z łupinek. Następnie przepuścić je przez maszynkę do mięsa lub przetrzeć pałką przez sitko. Szczypiorek i czuszki po oczyszczeniu i opłukaniu posiekać na talarki i dodać do przetartych jaj do salaterki, posypać suszonymi lub świeżymi ziołami, doprawić curry, solą i małą ilością pieprzu. Wbić surowe jajko i wymieszać ręką wszystkie składniki, uformować z nich ze sześć średnich kotlecików. Wlać olej na patelnię, rozgrzać, a kotleciki obtoczyć w bułce tartej i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor, a potem wyjąć na cedzaku i odsączyć z tłuszczu. Podawać danie z kiszonymi ogórkami lub świeżą surówką warzywną.