Sposób przygotowania:
Kotleciki jajeczne z pieczarkami i słonecznikiem
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na oleju. Ostudzić. 6 jajek ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce jarzynowej. Wrzucić do miski. Dodać pieczarki z cebulą oraz uprażony na suchej patelni słonecznik. Wbić surowe jajko. Masę doprawić solą morską ziołową i pieprzem mielonym czarnym, wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać z bułce tartej i smażyć na oleju na rumiano. Odkładać na ręcznik papierowy. W międzyczasie przygotować sałatkę. Sałaty umyć, osuszyć i poszarpać do miski. Wrzucić pokrojonego na kawałki ogórka i wymieszać. W miseczce przygotować sos: wymieszać dokładnie oliwę z sosem, solą do smaku, polać sałatkę. Dodać ostudzony i uprażony słonecznik. Wymieszać. Porcje sałatki rozłożyć na talerze, położyć kotleciki i od razu podawać