Sposób przygotowania:
Kotleciki jajeczne w sosie
Ugotowane na twardo jaja obrać ze skorupek i posiekać. Zmielić blenderem, dodać surowe jajo, bułkę tarta, sól, pieprz, posiekany koperek, odrobinę cukru i Vegety. Dokładnie wymieszać. Płatki kukurydziane wsypać do woreczka foliowego i rozgnieść palcami lub lekko otłuc drewnianym tłuczkiem. Formować kotleciki wielkości niedużej piąstki i obtaczać je w płatkach. Wklepując płatki, formować owalny kształt kotletów. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć z obu stron do zrumienienia na średnim ogniu. Do garnuszka wlać sok, dodać masło, 1/4 szklanki wody, keczup, śmietanę, sól cukier i pieprz. Wymieszać i zagotować. W 1/4 szklanki zimnej wody rozpuścić make. Do rozpuszczonej maki dodać 2 łyżki gorącego sosu i wymieszać - tzw hartowanie. Połączyć z sosem, dodać drobno pokrojony czosnek, zagotować i ostatecznie doprawić do smaku. Sosem połać kotlety i ziemniaki. Mozna posypać posiekana zielenina.
Darth Vader
Sałatki
evita0007
Pamplemousse
Sarenka
Dziękuje. Polecam ten sos, jest naprawdę pyszny. Oczywiście, zamiennie można użyć soku pomidorowego i sos wyjdzie nie mniej smaczny. Zostało mi trochę sosu, wiec ze smakiem zjedliśmy go na drugi dzień z frytkami.
Lady Marmolada
Netka
Pozdrawiam
gosiczek821