Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kotleciki jajeczne w sosie

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne, mięciutkie kotleciki panierowane w płatkach, w równie smacznym sosie warzywnym. Obiadek na szybko dla 2 osób, świetne z ziemniakami.

Kotleciki jajeczne w sosie

Składniki:

Kotleciki jajeczne w sosie

 

  • jaja ugotowane na twardo - 4 sztuki,
  • jajo surowe - 1 sztuka,
  • bułka tarta - 3 łyżki,
  • koper świeży lub suszony,
  • sól,
  • pieprz;
  • Sos:
  • sok warzywny lub pomidorowy, naturalny, przecierowy - 3/4 szklanki. Użyłam soku firmy Fortuna,
  • czosnek - ząbek,
  • masło - 1 łyżka,
  • śmietana creme fraiche lub gesty jogurt naturalny - 3 łyżki,
  • maka kukurydziana lub pszenna - m1 łyżka,
  • keczup pikantny - 2 czubate łyżki,
  • zimna woda - 1/2 szklanki,
  • sól, pieprz,
  • szczypta vegety,
  • cukier,
  • płatki ryżowe lub kukurydziane - 2 garści,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Kotleciki jajeczne w sosie
Ugotowane na twardo jaja obrać ze skorupek i posiekać. Zmielić blenderem, dodać surowe jajo, bułkę tarta, sól, pieprz, posiekany koperek, odrobinę cukru i Vegety. Dokładnie wymieszać. Płatki kukurydziane wsypać do woreczka foliowego i rozgnieść palcami lub lekko otłuc drewnianym tłuczkiem. Formować kotleciki wielkości niedużej piąstki i obtaczać je w płatkach. Wklepując płatki, formować owalny kształt kotletów. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć z obu stron do zrumienienia na średnim ogniu. Do garnuszka wlać sok, dodać masło, 1/4 szklanki wody, keczup, śmietanę, sól cukier i pieprz. Wymieszać i zagotować. W 1/4 szklanki zimnej wody rozpuścić make. Do rozpuszczonej maki dodać 2 łyżki gorącego sosu i wymieszać - tzw hartowanie. Połączyć z sosem, dodać drobno pokrojony czosnek, zagotować i ostatecznie doprawić do smaku. Sosem połać kotlety i ziemniaki. Mozna posypać posiekana zielenina.