Sposób przygotowania:
Kotleciki kapuściano-jajeczne na ostro
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, obrać, a następnie posiekać w krajarce lub ostrym nożem. Kapustę białą po opłukaniu i usunięciu zwiędłych liści można obgotować jak do gołąbków z godzinę lub krócej. Wyjąć ją na dwóch łopatkach kuchennych na płaski talerz i poczekać, aż ostygnie. Poszatkować ją na hebelku lub przepuścić w kawałkach przez maszynkę do mięsa wraz z jajkami. Do farszu wbić jajko surowe, dodać namoczone i odciśnięte dwie kajzerki i doprawić kminkiem,curry lub kurkumą, solą i pieprzem kajeńskim-oczywiście w szczyptach. Wymieszać farsz ręką lub łyżką dużą, uformować na owalne kształty, obtoczyć w płatkach kukurydzianych.
Wlać olej na patelnię i rozgrzać, a na skwierczący kłaść kotleciki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Wyjąć i odsączyć kotleciki na łopatce cedzakowej i przełożyć na półmisek lub płaskie talerze. Spożywać z surówką i pommes frites.
Wlać olej na patelnię i rozgrzać, a na skwierczący kłaść kotleciki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Wyjąć i odsączyć kotleciki na łopatce cedzakowej i przełożyć na półmisek lub płaskie talerze. Spożywać z surówką i pommes frites.
smażenie
1. Jajka ugotować na twardo,przelać wodą, obrać, posiekać i przepuścić przez maszynkę do mięsa.
2. Kapustę opłukać, obgotować i poszatkować oraz przepuścić przez maszynkę.
3. Doprawić farsz, dodać jajko i namoczone i odciśnięte bułeczki oraz wymieszać.
4. Uformować obtaczać i smażyć.
5.Podawać i spożywać.