kuchareczka23

kuchareczka23

Kucharz
[Przepisów: 8]

Kotleciki mielone z indyka wg. Dorotki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 650
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonała alternatywa dla zwykłego kotleta schabowego, mięso indyka jest niezwykle delikatne i o wiele zdrowsze od "schabowego"

Kotleciki  mielone z indyka wg. Dorotki

Składniki:

Kotleciki mielone z indyka wg. Dorotki

 

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 sucha bułka (należy namoczyć w wodzie i wycisnąć)
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • Świerza natka pietruszki i koperek

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone z indyka wg. Dorotki
Przygotować przyprawę do mięsa. Dodać przyprawę do mięsa, następnie dodawać czosnek oraz cebulę, sól, pieprz. natkę pietruszki i koperek. Odstawić na około 40 minut do lodówki.Po wyjęciu dodać jeszcze jajko i bułkę. Teraz należy wszystko dokładnie wymieszać. Następnie formujemy kotleciki, robiąc okrągłe krążki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni na rozgrzanym wcześniej oleju. Po uzyskaniu pięknego szlachetnego brązowo-złocistego koloru możemy kotleciki delikatnie wyjąć z patelni za pomocą zwykłej szpachelki. Aby kotlety były mniej tłuste, można wyłożyć na ręczniki papierowe, żeby pochłonęły nadmiar tłuszczu.