EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Kotleciki mielone z jajkiem w środku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotleciki są aromatyczne, takie mięsne kuleczki z jajkiem jest to świetny pomysł i ciekawa propozycja dla fanów kotletów. Każdy z nas je uwielbia, a z dodatkiem jajka zarazem zaskoczą nie jednego gościa na przyjęciu.

Kotleciki mielone z jajkiem w środku

Składniki:

Kotleciki mielone z jajkiem w środku

 

  • 300 g fileta z kurczaka
  • 400 g mięsa z szynki
  • 300 g mięso wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 bułki kajzerki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • 10 jaj ugotowanych na twardo
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • bułka tarta do obtoczenia kotlecików

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone z jajkiem w środku

ETAP 1:

Filet, szynkę, wołowinę, cebulę, czosnek i bułki wcześniej namoczone w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajka, drobno posiekaną natkę z pietruszki, majeranek i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 2:

Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki, wkładając do środka po jednym ugotowanym na twardo jajkiem.

ETAP 3:

Kotleciki lekko obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.