Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kotleciki mielone z pesto

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kotleciki mielone nadziane pesto.

Kotleciki mielone z pesto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki mielone z pesto

 

  • 1gruba kromka pszennego chleba
  • 40 dkg mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • 6 łyżeczek zielonego pesto
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone z pesto
Najpierw namoczyć w wodzie chleb. Zamiast chleba można użyć bułki kajzerki. Mięso mielone (ja użyłam wieprzowej szynki) dokładnie wymieszać z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, jajkiem, przyprawą w płynie, pieprzem i odciśniętym z wody chlebem. Z masy mięsnej utworzyć ok. 5-6 porcji. Każdą porcję spłaszczyć. Na środku każdej z nich ułożyć po trochu pesto i uformować kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na rumiano z obu stron na średnim ogniu.
Kotleciki mielone z pesto
Namoczona w wodzie kromka pszennego chleba.
Kotleciki mielone z pesto
Mięso mielone z dodatkiem cebuli chleba jajka i przypraw.
Kotleciki mielone z pesto
Porcje mięsa z umieszczonym na środku pesto.
Kotleciki mielone z pesto
Mięso uformowane w kotleciki obtoczone w bułce tartej.