Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kotleciki mielone z sosem koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do sosu można dodać koperku według uznania

Kotleciki mielone z sosem koperkowym

Składniki:

Kotleciki mielone z sosem koperkowym

 

  • 30-40 dag mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 szkl bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki siekanego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki śmietanki
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone z sosem koperkowym
Mięso przemielić w maszynce, dodać 2 łyżki bułki tartej,musztardę, tymianek, sól, pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wyrobić. Rękami formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Do rondelka wlać 350 ml wody, rozpuścić kostkę rosołową, zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w małej ilości zimnej wody, połączyć z bulionem, dodać koperek, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wlać śmietankę wymieszać. Sos podawać jako dodatek do mięsa.

Tagi:

mięso tarta