Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotleciki mięsno-warzywne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotleciki z mięsa z dodatkiem warzyw to alternatywa dla popularnego mielonego. Z warzywami są soczyste i bardzo smaczne.

Kotleciki mięsno-warzywne

Składniki:

Kotleciki mięsno-warzywne

 

  • 30 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 5 dag marchewki
  • 5 dag pietruszki
  • 2-3 dag selera
  • 1-2 listki kapusty pekińskiej
  • 1 mały por
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 bułki kajzerki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki mięsno-warzywne

ETAP 1:

Kotleciki mięsno-warzywne
Obrane warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce.

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.

ETAP 2:

Kotleciki mięsno-warzywne
Mięso połączyć z odciśniętą bułką i jajkiem.

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mielonego mięsa, wbić 1 jajko.

ETAP 3:

Kotleciki mięsno-warzywne
Do mięsa dodać wszystkie przygotowane warzywa.

Por i kapustę pekińską, posiekać. Przygotowane warzywa połączyć z mięsem, dodać zmiażdżony czosnek.

ETAP 4:

Kotleciki mięsno-warzywne
Do mięsa dodać przyprawy i dokładnie wyrobić.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki bułki tartej.

ETAP 5:

Kotleciki mięsno-warzywne

Z przygotowanego mięsa uformować kotleciki, zanurzać w rozbełtanym jajku i obtaczać w bułce tartej.

ETAP 6:

Kotleciki mięsno-warzywne

Włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.