Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kotlet mielony zapiekany z żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kotlety mielone są popularne i smaczne. Można je przygotować z różnymi dodatkami.

Kotlet mielony zapiekany z żółtym serem

Składniki:

Kotlet mielony zapiekany z żółtym serem

 

  • 1/2 kg mięsa z łopatki wieprzowej bez kości
  • 1/2 szkl ryżu preparowanego
  • 10 dag sera zółtego utartego
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • pieprz
  • sól
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlet mielony zapiekany z żółtym serem
Mięso umyć, pokroić na kawałki i przemielić w maszynce. Włożyć do miski, dodać jajko, zmiażdżony czosnek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Z masy mięsnej formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy kotleciki z jednej strony się zrumienią, odwrócić na drugą stronę. Rumianą stronę posypać żółtym serem i ryżem preparowanym. Zrumienić z drugiej strony, przykryć pokrywką do momentu roztopienia się sera. Podawać z ziemniakami i surówką.