AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Kotleciki pieczarkowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wegetariańskie kotleciki przyrządzone z gotowanych jajek i pieczarek. Doskonale smakują jako dodatek do ziemniaków i surówki zamiast mięsa. Można jeść również z pieczywem.

Kotleciki pieczarkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki pieczarkowe

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki pieczarkowe
Pieczarki myjemy, oczyszczamy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek również trzemy na tarce. Ugotowane na twardo jajka siekamy drobno lub trzemy na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki siekamy drobno. Pieczarki wraz z czosnkiem i cebulą podsmażamy przez kilka minut (5-7 minut) na niewielkiej ilości oleju. Do przestudzonych pieczarek dodajemy posiekane jajka i natkę pietruszki. Wbijamy 2 jajka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dosypujemy ze 3-4 łyżki tartej bułki - tak, żeby dało się formować kotleciki. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dosypujemy jeszcze trochę bułki, ale nie za dużo. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor. Podajemy z ziemniakami i surówką albo z pieczywem. Z tej ilości składników wyszło mi 15 średniej wielkości kotlecików. SMACZNEGO :)
Kotleciki pieczarkowe
Na tarce o grubych oczkach trzemy pieczarki, cebulę i czosnek.
Kotleciki pieczarkowe
Natkę siekamy drobno, jajka możemy posiekać lub zetrzeć na tarce.
Kotleciki pieczarkowe
Do podsmażonych z cebulą i czosnkiem pieczarek, dodajemy posiekane jajka i natkę, 2 surowe jajka oraz tarta bułkę.
Kotleciki pieczarkowe
Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rumiany kolor.

Tagi:

jajko tarta jajka