patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Kotleciki w kruchym cieście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna przekąska albo danie główne. Kotleciki z indyka zapiekane w cieście kruchym. Idealnie nadają się na nie jedną imprezę czy spotkanie rodzinne.

Kotleciki w kruchym cieście Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotleciki w kruchym cieście

kotleciki ok 6 sztuk

  • 200 g mięsa mielonego np z indyka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki
  • 3 łyżki suszonej lub prażonej cebulki
  • 3 łyżki tartego sera żółtego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sóli i pieprz do smaku
  • mąka pszenna to panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia

pozostałe składniki

  • 300 g - 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego
  • 10 dag sera żółtego tartego
  • 1 ogórek kiszony lub konserwowy
  • 6 łyżeczek ketchupu
  • mleko do posmarowania ciasta
  • ulubiony sos jako dodatek

Sposób przygotowania:

Kotleciki w kruchym cieście
Składniki kotlecików łączymy ze sobą. Forujemy kotleciki, obtaczamy w mące. Na rozgrzanej patelni smażymy kotleciki ze wszystkich stron tak by lekko się podsmażyły (pozamykały pory). 

Gotowe ciasto kroję na równe kwadraty ok 12 sztuk. 

Na 6 kawałków kładę po kotleciku. Następnie posypuję serem żółtym tartym, daje plaster ogórka kiszonego oraz polewam 1 łyżeczką ketchupu. Przykrywam pustym kawałkiem ciasta. Zaklejam końce.

Każdy kwadracik smaruję mlekiem a następnie posypuję tartym serem. Przekładam na papier do pieczenia wyłożony na blachę. Piekę ok 30 min w 200 stopniach. Podaję z ulubionym sosem i surówką. Smacznego.
Kotleciki w kruchym cieście
Do mięsa przekładam drobno posiekaną natkę pietruszki.
Kotleciki w kruchym cieście
Całość dokładnie ze sobą mieszam i doprawiam solą i pieprzem.

Tagi:

przystawki