VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Klops w cieście francuskim z serowym środkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam takie szybkie obiady. Zagnieść, wymieszać, wyłożyć na ciasto i siup do piekarnika. Rolada jest idealna na ciepło jak i na zimno.

Klops w cieście francuskim z serowym środkiem

Składniki:

Klops w cieście francuskim z serowym środkiem

 

  • Arkusz ciasta francuskiego (25x20 cm)
  • 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • 100 g żółtego sera
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Klops w cieście francuskim z serowym środkiem
Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, posiekana w kosteczkę cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, świeżą natką pietruszki.

Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Ponownie wyrabiamy. Gotowe mięso układamy na arkuszu ciasta francuskiego, zostawiając po 2 cm z każdej strony aby móc je skleić.

Na mięsie rozkładamy starty na drobnych oczkach żółty ser. Całość zwijamy w ciasną roladę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (złączeniem do dołu).

Wierzch ciasta nacinamy w poprzek, aby mięso mogło parować.

Pieczemy pod przykryciem (folią aluminiową) w 200*C przez 45 minut. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć folię, aby ciasto się zarumieniło.